"Viata la tara" sau "Singur in lumea achizitiilor"

Marius DANGĂ

Ce poate fi mai înfricoșător pentru un funcționar public decât plonjarea, de unul singur, în neantul achizițiilor publice? Un domeniu în continuă schimbare, care îți oferă experiențe noi în fiecare zi și în care nu poți garanta niciodată 100% că nu ai greșit nimic în derularea unei proceduri. Nici chiar după ce Curtea de Conturi ți-a spus că e în regulă. Cum poți face să-ți asiguri câțiva aliați în tot acest proces? Iată câteva idei:

1. Asigură-te că nu accepți postul de responsabil de achiziții fără o minimă experiență anterioară.

Achizițiile sunt un domeniu greu, imprevizibil și foarte riscant. Dintre toate domeniile din aria Administrației Publice, cred că se compară doar cu managementul general al implementării proiectelor cu cofinanțare din fonduri structurale. Așa că, a accepta să fii responsabil de achiziții într-o primărie mică, unde ești singura persoană care face acest lucru, este echivalent cu a sta pe eșafod în fiecare zi, la fiecare achiziție sau decizie luată. Iar, în achiziții, unul dintre principiile guvernatoare este cel al asumării răspunderii.

2. Caută rețele de sprijin. Integrează-te în grupuri de schimb de experiență.

Încearcă să elimini handicapul de a fi singur în hățișul achizițiilor. Mediul online îți oferă foarte multe soluții de a fi în contact permanent cu practicieni ai achizițiilor. Noi recomandăm, de exemplu, Forumul Achizitorilor Publici.

3. Caută modele de bună practică. Citește înainte de a lua decizii.

Statistic, sunt șanse mici ca problema ta să fie una nouă. Sigur cineva, undeva s-a mai întâlnit cu ea. Și sunt șanse mari ca la ANAP această speță să fi ajuns deja. Așa că îndrăznește și utilizează Portalul Helpdesk al ANAP sau Biblioteca de Spețe pusă la dispoziție tot de ANAP.

4. Asigură-ți instrumente ajutătoare.

Dincolo de calculator conectat la internet, pentru achiziții publice de succes te poți ajuta asigurându-ți diverse instrumente precum: calendare de perete, legislația completă la zi , diverse utilitare (formulare, checklist-uri) sau ghiduri, dar și Softul pentru Achiziții Publice pe care îl poti testa gratuit. 

5. Fii la zi cu pregătirea profesională.

Un curs în domeniul achizițiilor publice este recomandabil. Conform standardului ocupațional realizat de Autoritatea Națională pentru Calificări pentru ocupația de Expert Achiziții Publice - COR 214946 - trebuie să fi pregătit pentru parcurgerea întregului proces, de la planificarea achizițiilor, derularea lor și până la gestionarea contractelor. Importantă este și latura practică a acestui curs care te poate familiariza cu SEAP-ul sau viitorul SICAP, dar și cu DUAE sau JOUE.

Achiziții publice ușoare!Împărtășește opinia ta și deschide un subiect pe forum.

Alătură-te comunității noastre! Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.